Åpningstider
Man-lør 11-16

Om Tulla

Velkommen til Tulla Fischer!

Tulla Fischer er en restaurant og bar i toppen av Nordre gate i Trondheim. Her er det et alltid et myldrende liv og vi er en av Trondheims mest besøkte lunsjrestauranter.

Hos oss får du servert middelhavsinspirert mat og våre pizza er laget på italiensk vis og bakt i steinovn på 370 grader. Vi har en rikholdig drikkemeny og byens største utvalg i gin.

Hvem var Tulla?

Historien

“Tulla” Fischer (1903 – 1992) var utdannet kunsthistoriker. Da hun giftet seg med arkitekten Gerhard Fischer ble hun hans nærmeste medarbeider i 40 år. Dette radarparet brukte resten av sine liv til å utforske norske middelalderbygninger.

Det fortelles at Gerhard ikke var glad i stiger og stillaser, men Tulla eide ikke høydeskrekk og klatret gjerne opp i de høyeste stiger. Hun ble derfor sendt opp under hvelvene med en felttelefon for å måle, mens Gerhard satt ved skrivebordet på gulvet og ga anvisninger og skrev ned målene. Senere skrev han Nidarosdomens bygningshistorie i to store bind.

Bøkene kom ut i 1965, og på den tid var de store statuene i øverste billedrekke på vestfronten av Nidarosdomen under arbeid. Som en spesiell heder ble det bestemt at en av kongestatuene skulle få Gerhard Fischers portrett. Statuen forestiller Gerhard som kong Ussia.

Skulptøren ville også gi Tulla litt heder, og inspirert av et fotografi fra der Tulla balanserte på en spinkel stige øverst oppe under hvelvet, plasserte han Tulla på sokkelen som holder statuen av Gerhard oppe; stående på en stige under en gotisk bue, i ferd med å måle opp profiler – til evig tid.